Ergonomie op de beeldschermwerkplek

Een ergonomische werkplek dient ervoor te zorgen dat lichamelijke klachten worden beperkt of voorkomen. Wanneer men dagenlang achter het beeldscherm zit om bijvoorbeeld websites te bekijken of zelfs ontwikkelen kunnen klachten optreden in de nek, rug, schouders en knieën. De kantoorinrichting en (zit)houding zijn dus ook van groot belang.

Geschiedenis

In de laatste jaren, en dan met name de jaren ’90, is er erg veel aandacht besteed aan het ergonomisch verantwoord gebruik van de computer. Dit werd natuurlijk veroorzaakt door de toename van computergebruikers. Er ontstond aandacht voor de klachten die ontstonden bij langdurig gebruik van het beeldscherm, de muis en het toetsenbord. De verzamelnaam voor klachten die hieruit is voortgekomen is RSI. Tegenwoordig is er een groot aantal opties om de kans op RSI te verlagen. Definitief voorkomen lijkt nog erg moeilijk.

ARBO-wetgeving

Zodra er meer dan twee uur per dag achter het beeldscherm wordt gewerkt valt de werkplek onder het Koninklijk Besluit Beeldschermwerkplekken. Dit houdt in dat er bepaalde vaststaande eisen gelden voor de opstelling van de werkplek. Deze eisen zijn wettelijk gesteld.

Meubilair          

Om een ergonomische houding aan te nemen is het van erg groot belang met het juiste meubilair te werken. Hierbij is de verstelbare bureaustoel erg belangrijk. Het is namelijk de bedoeling je ellebogen en knieën in een hoek van 90 graden te houden. Met een verstelbare bureaustoel is dit in alle gevallen mogelijk. De stoel is immers naar wens af te stellen. Ook is het belangrijk het beeldscherm op de juiste manier te plaatsen om vermoeiing en belasting van de ogen en nek te verminderen.

Software

Wanneer de inrichting van de werkplek voldoet aan alle eisen, kunnen er nog extra maatregelen worden getroffen om de risico’s verder te minimaliseren. Tegenwoordig is er namelijk software beschikbaar om je te helpen bij het ergonomisch werken. Denk hierbij aan perfect afgestelde pauzesoftware. Deze software zorgt ervoor dat je niet vergeet pauzes in te lassen om bijvoorbeeld even te rekken en te strekken.